Zioła i herbaty
Inne preparaty
Jak stosować miód manuka |
Wysokiej jakości Miód Manuka to połowa sukcesu. Druga połowa to właściwy sposób jego stosowania. Osoby, które nie są zadowolone z manuki, bardzo często nie wiedzą w jaki sposób należy ją spożywać lub używać aby osiągnąć najlepsze efekty. Nasza koleżanka Karolina Kamińska
|
Miód Manuka MGO 30+ (dawniej 5+) | Miód smakowy, pyszny i wartościowy dodatek do codziennej zdrowej diety |
Miód Manuka MGO 100+ (dawniej 10+) | Zwiększanie odporności przeciw popularnym infekcjom bakteryjnym,poprawa ogólnego samopoczucia. |
Miód Manuka MGO 250+ (dawniej 15+) | Zwiększanie odporności i wsparcie przy odzyskiwaniu zdrowia w przypadku mniejszych, ale uciążliwych problemów zdrowotnych- wspomagająco przy lekkich i średnich przeziębieniach- wspomagająco przy lekkich postaciach problemów żołądkowych takich jak wrzody, helicobacter, refluks |
Miód Manuka MGO 400+ (dawniej 20+) | Zwiększanie odporności i wsparcie przy odzyskiwaniu zdrowia w przypadku poważniejszych infekcji- wspomagająco przy przeziębieniach i grypie- wspomagająco przy problemach żołądkowych- wspomagająco przy problemach żołądkowych i jelitowych, takich jak wrzody, helicobacter, refluks, IBS- wspomagająco przy problemach skórnych (np. egzema, trądzik) i trudno gojących się ranach (np. stopa cukrzycowa, odleżyny, zakażenia bakteryjne) |
Miód Manuka MGO 550+ (dawniej 23+) | Wsparcie intensywnego leczenia trudnych i chronicznych infekcji- wspomagająco przy przeziębieniach i grypie- wspomagająco przy problemach żołądkowych- wspomagająco przy problemach żołądkowych i jelitowych, takich jak wrzody, helicobacter, refluks, IBS- wspomagająco przy problemach skórnych (np. egzema, trądzik) i trudno gojących się ranach (np. stopa cukrzycowa, odleżyny, zakażenia bakteryjne)- wspomagająco przy trudnych infekcjach bakteryjnych (np. gronkowiec) |
Sposób użycia Miodu Manuka.
Miód Manuka jest środkiem spożywczym, a nie lekiem, można go więc bezpiecznie spożywać w rozsądnych ilościach.
Nie należy podawać miodu dzieciom przed ukończeniem pierwszego roku życia oraz osobom mającym uczulenie na produkty pszczele.
Nasza koleżanka Karolina Kamińska
w swojej Zdrowej bajce opisuje
jak Księżniczka Atopinka
Atopowe Zapalenie Skóry
zdrową dietą leczyła.
Układ pokarmowy.
Przy wspomaganiu terapii problemów układu pokarmowego (wrzodu, helicobacter, refluks, IBS), najlepsze efekty przynosi spożywanie miodu 3 razy dziennie po dwie łyżeczki lub więcej, bez rozcieńczania i bez popijania wodą. Miód należy spożywać przynajmniej pół godziny przed posiłkiem. Układ oddechowy W przypadku przeziębień, bólu gardła, kaszlu, Miód Manuka należy spożywać rano i wieczorem, dwie lub więcej łyżeczek, oraz dodatkowo niewielkie ilości kilka razy w ciągu dnia, spożywane powoli, co pomoże złagodzić dokuczliwość objawów infekcji.
Odporność i dobre samopoczucie.
Najlepsze efekty w budowaniu odporności i poprawie ogólnego samopoczucia przyniesie spożywaniu jednej – dwóch łyżeczek Miodu Manuka rano (na czczo) lub wieczorem (przed snem).
Problemy dermatologiczne.
Stosując Miód Manuka w celu wspomagania leczenie problemów dermatologicznych (trądzik, egzema, zmiany alergiczne) należy go nakładać cienką warstwą na skórę i pozostawić możliwie jak najdłużej. Jeśli to możliwe - nie zakrywać, w razie potrzeby można przykryć cienką warstwą gazy.
W porozumieniu z lekarzem miód Manuka może być stosowany do wspomagania leczenia trudno gojących się ran (m.in. stopa cukrzycowa, odleżyny, rany z zakażeniami bakteryjnymi). W takim wypadku miód nakładany jest na ranę 2-3 razy dziennie, w miarę możliwości nie przykrywa go się opatrunkiem. W początkowej fazie można odczuwać zwiększony ból. Poprawa stanu rany pojawia się z reguły po dwóch, trzech dniach.
Źródło - http://swiatmanuka.pl/
Nasza koleżanka Karolina Kamińska
w swojej Zdrowej bajce opisuje
jak Księżniczka Atopinka
Atopowe Zapalenie Skóry
zdrową dietą leczyła.