Olej z dyni. Olej z pestek dyni. Zdrowotne właściwości oleju z dyni. Lecznicze właściwości oleju z dyni. Zdrowotne działanie oleju z dyni.
Działanie oleju z pestek dyni na zdrowie człowieka
Wykorzystanie oleju z nasion dyni w różnych terapiach leczniczych
Olej z nasion dyni (Oleum Cucurbitae)
Olej z nasion dyni zawiera głównie kwasy nienasycone z grupy n- 6 i n-3 potocznie nazywane omega 6 i omega3, gdzie pierwszego jest ponad 40% w postaci kwasu tłuszczowego linolowego (LA), a drugiego ok. 15% w postaci kwasu tłuszczowego linolenowego (ALA).
Razem NNKT jest więc ok. 55%.
Ponadto olej z dyni zwiera ok. 35% kwasów tłuszczowych jednonienasyconych - potocznie zwanych omega 9. Oraz ok. 10% kwasów nasyconych.
Występują w nim również inne substancje odżywcze: witaminy: E, B1, B2, B6, dużą ilość witaminy: A, C i D, potas, selen i cynk, a przede wszystkim fitosterole.
Ze względu na łatwo przyswajalne źródło cynku, którego poziom u większości ludzi jest zbyt niski, co u mężczyzn może powodować dolegliwości związane z prostatą olej z pestek dyni jest zalecany w profilaktyce i pomocniczo w utrudnionym oddawaniu moczu we wczesnych stadiach przerostu gruczołu krokowego. Pomocne są tutaj zawarte w oleju fitosterole. Dlatego olej z nasion dyni zalecany jest w schorzeniach pęcherza i dróg moczowych. Znaczne ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych pomagają także w regulacji poziomu cholesterolu i zapobieganiu miażdżycy.
Od dawna olej z nasion dyni jest uważany za środek o działaniu przeciwpasożytniczym dzięki zawartym w nim w skondensowanej formie związkom czynnym tzw. kukurbitacynom.
Olej z pestek dyni
Centrum Diagnostyczno-Lecznicze Polania korzystając z uwag parazytologów używa oleju z dyni i lnu w terapii przeciw pasożytom.
Oddziaływanie zdrowotne w różnych jednostkach chorobowych oleju z nasion dyni:
- stosowany w normalizacji pracy gruczołu krokowego, - zalecany przy stanach zapalnych układu płciowego, - zalecany we wszelkich schorzeniach gruczołu krokowego, - stosowany wspomagająco w leczeniu raka gruczołu krokowego - zalecany przy regulacji poziomu cholesterolu - stosowany w profilaktyce miażdżycy - stosowany w chorobach pasożytniczych poprzez zawarty w nim squalen - zalecany w chorobach wątroby - zalecany we wszystkich schorzeniach, gdzie NNKT mają podstawowe znaczenie w profilaktyce i leczeniu.
Oddziaływanie zdrowotne oleju z nasion dyni poprzez zawartość kwasów tłuszczowych z grupy n- 6 ( LA ) jest bardzo podobne do oddziaływania kwasów tłuszczowych z grupy n-3 ( ALA). Jednak obydwa spożywane komplementarnie mają najefektywniejsze oddziaływanie na organizm człowieka.
Brak któregokolwiek z nich w codziennej diecie lub spożycie w postaci zdegenerowanej (utlenienie, zepsucie, produkcja z ekstrakcji) powoduje dysfunkcje organizmu człowieka i przyczynia się do powstawania wielu chorób degeneracyjnych. W oleju z nasion dyni występują obydwa potrzebne nam w codziennej diecie NNKT.
Olej z pestek dyni
Komórka człowieka a dokładniej błona komórkowa potrzebuje codziennie niewielkiej ilości kwasów tłuszczowych z grupy n- 3(ALA), n- 6 ( LA) i 9. Jeżeli nie dostarczymy organizmowi świeżych, dobrych tłuszczów z tych grup należących do NKT to organizm zmuszony jest wbudować w błony komórkowe te zdegenerowane, które są mu dostępne z pożywienia wysokoprzetworzonego, co w rezultacie doprowadza do powstania wielu chorób degeneracyjnych, związanych ze stanami zapalnymi, kończąc na niedotlenieniu komórki.
W oleju z nasion dyni 10 STOPNIOWYM ZŁOTOPOLSKIM wszystkie potrzebne świeże kwasy tłuszczowe występują równocześnie w bardzo dobrych proporcjach.
Oddziaływanie ich na organizm jest więc wyjątkowe pod warunkiem, że olej pochodzi z produkcji mieszczącej się w standardach "olejów dziewiczych", które w tłoczni ZŁOTO POLSKIE są normą zakładową.
Wybór dyni do produkcji oleju zawierającego niezbędne LA i ALA nie jest przypadkowy. Dynia jest rośliną zawierającą duże ilości dobrze przyswajalnego cynku i fitosteroli. Jest więc znakomitym uzupełnieniem diety w chorobach prostaty i całego układu moczowego - szczególnie dla mężczyzn. Olej z dyni posiada właściwości przeciwzapalne.
Wyróżnia się on spośród wszystkich olejów charakterystyczną ciemną brązowo- zieloną barwą i specyficznym orzechowo- owocowym smakiem i zapachem. Ten przysmak określany za regionalny cud natury prowincji SRTYRIA w Austrii jest dodawany do wielu potraw. Według tamtejszych przepisów doskonale smakuje gdy polejemy nim prawdziwe lody śmietankowe lub sernik wiedeński. Jest więc kulinarnym wyzwaniem dla smakoszy ceniących sobie zdrowie.
Olej z pestek dyni
|