Termin "super jedzenie" ("superfood") pasuje idealnie do spiruliny. Oferuje dużo właściwości zdrowotnych i pokarmowych, jest bogata w chlorofil i jak rośliny pobiera energię ze słońca.
Co to właściwie jest?
Spirulina jest sinicą (cyanbacteria) w proszku, tabletkach i innych postaciach, jest niesamowicie bogata w białko i składniki odżywcze. Gdy jest zebrana prawidłowo z nieskażonym stawów, lub zbiorników wodnych, to jest jednym z najwartościowszych dostępnych składników odżywczych. Składa się głównie z białka i aminokwasów do tego wysoka zawartości naturalnego żelaza. Często też jest ceniona ze względu na wysoką zawartość witaminy B12.
Wysokie stężenie białka i żelaza pozwala również ma wsparcie układu odpornościowego podczas okresów obniżonej odporności.
Ekologiczna spirulina
Właściwości zdrowotne:
Mimo że nie wszystkim smakuje, Spirulina ma kilka świetnych właściwości zdrowotnych:
- Spirulina to ~65% białka i aminokwasy, w tym niezbędne kwasy tłuszczowe kwasu gamma-linolenowego (GLA), który ma silne właściwości przeciwzapalne, szczególnie gdy spożywamy inne suplementów z omega-3, takie jak olej z wątroby dorsza. Spirulina zawiera wszystkie niezbędne naszemu ciału aminokwasy.
- Spirulina zawiera kwasy tłuszczowe Omega 3, 6 i 9 (szczególnie ważna jest wysoka zawartość Omega 3)
- Spirulina jest bardzo bogata w chlorofil, który pomaga usunąć toksyny z krwi i wzmocnić układ odpornościowy.
- Spirulina ma bardzo wysokie stężenia bio-dostępnego żelaza i jest doskonałym dodatkiem do diety dla osób z anemią i nie powoduje zaparć.
- Spirulina jest źródłem ważnych składników odżywczych, w tym (wg Wikipedii): "Spirulina zawiera witaminy B-1 (tiamina), B-2 (ryboflawina), B-3 (nikotynamid), B-6 (pirydoksyna), B-9 (kwas foliowy), witamina C, witamina D, witamina A i witaminy E. Jest również źródłem potasu, wapnia, chromu, miedzi, żelaza, magnezu, manganu, fosforu, selenu, sodu i cynku. Spirulina zawiera wiele barwników które mogą być korzystne dla zdrowia i łatwo przyswajalne ".
- Spirulina jest również bardzo bogate w wapń, zawiera ponad 26 razy więcej wapnia niż w mleku dzięki czemu doskonale nadaje się do dzieci i osób starszych.
- Część badania sugeruje że spirulina może być pomocna w zmniejszeniu objawów alergii i łagodzenia reakcji alergicznych.
- Zawartość fosforu w Spirulinie sprawia że jest pomocna w remineralizacji zębów.
- Białka zawarte w spirulinie są łatwo przyswajalne, stopień wykorzystania białka wynosi 50-61%
- Spirulina może wiązać metale ciężkie w organizmie i pomaga je usunąć (chociaż lepiej sprawdza się w tym celu Chlorella).
- Spirulina może zwiększyć spalanie tłuszczu podczas ćwiczeń.
W 1974 roku Światowa Organizacja Zdrowia opisała Spiruline jako "ciekawą z wielu powodów żywność, bogatą w żelazo i białko oraz bezpieczna dla dzieci ..." i "... to bardzo odpowiednie jedzenie." Organizacja Narodów Zjednoczonych (ONZ) powołana Intergovernmental Institution badającą wykorzystanie algi spirulina przeciwko niedożywieniu w 2003 r.
Ekologiczna spirulina
Pod koniec 1980 i na początku lat 90., zarówno agencje NASA jak i Europejska Agencja Kosmiczna proponowała spirulinę jako jeden z podstawowych produktów spożywczych w czasie długotrwałych misji kosmicznych.
Lepszych rekomendacji chyba nie trzeba. Spirulina idealnie nadaję się w celu uzupełniania w diecie składników mineralnych, witamin, aminokwasów i oczywiście łatwo-przyswajalnego białka.
Źródła:
http://umm.edu/health/medical/altmed/supplement/gammalinolenic-acid
http://en.wikipedia.org/wiki/Spirulina_(dietary_supplement)
http://www.iimsam.org/images/SPIRULINAANDTHEMDGsRevisedDEC2010.pdf
http://www.iimsam.org/images/IIMSAM-CHARTER.pdf
http://ntrs.nasa.gov/archive/nasa/casi.ntrs.nasa.gov/19890016190.pdf
|